Η μέθοδος Pilates άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 1920 από τον Joseph Hubertus Pilates.

H μέθοδος Pilates είναι μια επανάσταση στην προσέγγιση του σώματος και της άσκησης. O έλεγχος του κέντρου του σώματος (κοιλιά) – που λειτουργεί σαν πυρήνας της ενέργειας, και στηρίζει τις λειτουργίες όλου του υπόλοιπου σώματος – είναι η βάση της μεθόδου και το μέσον, για να φτάσει κανείς στα εντυπωσιακά της αποτελέσματα. Σαν ενεργειακή άσκηση, βασίζεται στη συνεργασία μυαλού και σώματος, προκείμενου να επιτευχθούν σωστά οι ασκήσεις. Έτσι, πολύ σύντομα, ακολουθώντας τη μέθοδο, αναπτύσσεται στον καθένα μας, μια πρωτοφανής αίσθηση έλεγχου της κίνησης και επίγνωση του σώματος, και του μυϊκού μας συστήματος. H μέθοδος βασίζεται σε εκτέλεση των ασκήσεων με απόλυτη ακρίβεια κίνησης και έλεγχο, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές με λίγες επαναλήψεις. Δεν γίνεται άσκοπη κίνηση και κατασπατάληση σωματικής ενέργειας κι έτσι, το σώμα δεν εξαντλείται, αντίθετα, τονώνεται πράγμα που γίνεται αισθητό, μετά από κάθε ώρα άσκησης. Από την πρώτη στιγμή, η αίσθηση που αποκομίζει ο ενασκούμενος μετά από κάθε session, είναι αυτή του πλήρους φυσιοθεραπευτικού μασάζ, με θεραπευτικά αποτελέσματα, τα οποία διατηρεί και για τις επόμενες ημέρες, χωρίς να νιώθει «πιασμένος» ή καταπονημένος. Tο σώμα σμιλεύεται με ευχάριστες φυσικές κινήσεις, η ένταση και το στρες «εξατμίζονται», αποκτά ευλυγισία και ένα σώμα γεμάτο ενέργεια και υγειά. Σταδιακά, ο κάθε ενασκούμενος αποκτά όλο και περισσότερη σωματική, αλλά και πνευματική ενέργεια, την οποία διοχετεύει στη ζωή του, με αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης και έλεγχου.


Εάν μπορούσαμε να συνοψίσουμε την πολυδιάστατη αποτελεσματικότητα της μεθόδου, σε μια φράση, θα λέγαμε ότι Χαρίζει ευεξία και ενεργητικότητα, γυμνάζοντας ολοκληρωτικά και ενιαία όλο το σώμα, με μεγάλη έμφαση στο κέντρο του: τους κοιλιακούς μύες. Όμως, τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεθόδου Pilates είναι στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερα:

  • Είναι «Γλυπτική του σώματος», γραμμώνοντας και επιμηκύνοντας το σχήμα κάθε μυ.
  • H μέθοδος Pilates είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε να ενδυναμώνει το μυοσκελετικό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί μελλοντικοί τραυματισμοί σε αδύναμα σημεία.
  • Aκόμη, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, εφαρμόζεται σαν θεραπευτική μέθοδος, από φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς.
  • H μέθοδος Pilates προάγει την απόκτηση της σωστής στάσης του σώματος, και της σωστής αναπνοής.
  • Ο ίδιος ο Joe έλεγε ότι «σε 10 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 20 μαθήματα αρχίζουν να βλέπουν και οι άλλοι την διαφορά και σε 30 μαθήματα έχεις ένα τελείως διαφορετικό σώμα».

Το pilates, αποτελεί ίσως το πιο ολοκληρωμένο, σύνθετο και «απαιτητικό» αντικείμενο του χώρου μας, καθώς και την πιο αποτελεσματική μορφή εκγύμνασης για το μέσο ασκούμενο με ανάγκη αποκατάστασης από τραυματισμούς ή μυοσκελετικά προβλήματα. Το pilates συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αποκατάσταση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων, ενώ συστήνεται από τους ορθοπεδικούς και τους Φυσικοθεραπευτές ως η πιο ασφαλής μέθοδος εκγύμνασης για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα.